UZAY KAFES SİSTEM

UZAY KAFES SİSTEM

1.Uzay Kafes çatı Sistemi nedir?

Uzay kafes catı sistemleri birbirine düğüm kenarlarından bağlanmış olan bir düzendir. Uzay kafes çatı sisteminde çubuklar üzerine etkimekte olan dıştan gelen yükleri doğrultu içinde ileten ve boşluğun organize edilmesi ilkesi kapsamına göre meydana gelen bir sistemdir. Uzay kafes çatı sistemleri genellikle sanayi alanında, spor merkezlerinde ve fuar merkezlerinde kullanılmaktadır.

Uzay kafes çatı sistemlerinin günümüze kadar gelmesindeki önemli noktalardan biri deniz kabuklusunun geometrik olan bir yapısına olan hayranlık duyulmasıdır. İlk uzay kafes çatı sistemi, Dr. Max Mengeringhausen geliştirmiştir. Kullanılmaya başlaması ise 1940 yıllarında görülmüştür. Dört yüze sahip olan uzay kafes çatı sisteminde birim elemanı, altı çubuk noktaları yer almaktadır. Bu durum ise büyütmeye olanak sağlamaktadır. Başka bir taşıyıcı sistem ile karşılaştığınızda uzay kafes çatı sistemi diğerlerine oranla daha hafiftir.

1.1.Uzay Kafes Çatı Sistemleri Faydaları

Geniş açıklıkların geçilmesinde olanak sağladığından dolayı en iyi olan uzay kafes çatı sistemi, kazanılması mümkün olan hacim ile tüketilecek olan malzemeler arasındaki oranla diğer malzemelerin oranına göre daha uygundur. Bir başka elemanın ağırlığı ve maliyeti ile ters orantıya sahiptir. Uzay kafes çatı sistemi faydaları arasında en çok kullanılan ve belirgin olan özellik ise, montajı yapılmış olan bileşenlerin takıldığı yerden sökülerek farklı bir yere tekrar montaj yapılmasını sağlamasıdır.

Bu durum betonarme de görülmemektedir. Bu özellikler sayesinde iskele masrafı söz konusu olmamaktadır. Uzay kafes çatı sistemi aynı zamanda hiperstatik bir sistem olarak da bilinmektedir. Uzay kafes çatı sistem diğer sistemlere göre daha hafiftir. Ağırlık doğrusal orantı ile artış sağladığından dolayı da depremden oldukça az etkilenmektedir. Uzay kafes çatı sistemlerinin üretimi fabrikalarda gerçekleşmektedir.

1.2.Uzay Kafes çatı Sistemi Yapımı imalatı ve kullanılan malzemeler

Uzay kafes çatı sistemi çatının hesabında yükler düğüm noktasından aktarılmaktadır. Yalnızca eksenel yük alabilecek şekilde kesitler hazırlanmaktadır. Bundan dolayı da imalat ile montajın ardından da kaplama, aksesuar bağlantısı kelepçeler yardımı ile bağlanmaktadır.

Uzay kafes çatı sistemde statik hesaplama söz konusu olduğunda projenin yapılacağı ülke ve bölgenin şart ve koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Standart seçiminde ise yaygın kullanılan bir standart seçilmelidir. Böylelikle standart bütünlüğü meydana gelecektir. Uzay kafes çatı sistemi, elemanlara gelecek olan kuvvetleri taşıyabilecek nitelikte olmalıdır. Her bir uzay kafes çatı sistemi elemanına gelmiş olan basınç ve çekme yüklerinden en fazla olan seçilir.

Uzay kafes çatı sisteminde elemanın kapasitesi konik, cıvata çekme, kaynak, çekme taşıma, boru galvaniz deliğinin küçük olanı seçilir. Statik hesaplamalar yapılırken dış yüklerin toplamı ile mesnet reaksiyonların toplamı elde edilir. Uzay kafes çatı sistemde statik hesaplamalarda sözleşme ve proje şartlarına bağlı olunur. Bunlar ise yük kriteri, servis yükleri, zati ağırlıklar, rüzgar yükleri, deprem yükleridir. Kaynağın kalınlığı ise borunun kalınlığından fazla olmamalıdır. Çünkü belirttiğimiz gibi sözleşmeye ve projeye bağlı kalınmalıdır. Uzay kafes çatı sistemde kullanılan boru her zaman bütün şeklinde olmalıdır. Kısaca kaynakla yapılmamalıdır.

UZAY ÇATI SİSTEM

2.Uzay Çatı Sistem nedir?

Uzay Çatı Sistemleri çoğunlukla dikey taşıyıcı ve geniş açıklıklı ve kolonların çokça tercih edilmediği ticari ve endüstriyel  yapılarda kendine kullanım alanı bulan bir çözüm seçeneğidir. Uzay çatı sistemin bütün parçaları prefabrike olarak üretilen standart yedek parçalardan oluşan bu tarz bir sistemde hata payı yok denecek kadar azdır. Bu standart parçalar ayrıca olmadığından dolayı kurulumun  kısa sürede ve kolayca  yapılmasını sağlamaktadır. Uzay çatı sistemindeki hafiflik ayrıca bina üzerindeki yükün büyük oranda azalmasına ve altyapıda çok daha aza mal edilebilecek bir inşaatın gerçekleşmesine neden olmaktadır. Uzay çatı sisteminin hafif olması sonucu üstüne neredeyse bütün kaplama malzeme çeşitlerini kullanmak mümkündür. Bu özelliği ile estetik olarak sınırsız imkanlar sunmaktadır. Uzay çatı ve kafes sistemi ile düz biçimde 100 metre uzunluğuna kadar olan açıklıkları dikey taşıyıcılar kullanılmadan kapatılması mümkündür.

 

1.1.Uzay Çatı Sisteminin Avantajları

Ekonomik avantajlara ilaveten sunduğu avantajın yanında uzay çatı sistemleri mekanın en uygun kullanımı açısından sunduğu avantajlar sebebiyle de tercih edilmektedir. Başlangıçta kolonları ortasından kaldırarak çalışma alanının çalışan kişilerin isteğine göre düzenlenmesine  ya da değiştirilmesine izin vermektedir. Uzay çatı sistem kolayca takılıp sökülebilen ve tekrardan  kullanılabilir olan  modüler parçalardan meydana gelmesi sonucu mevcut mekana yapılacak eklemelerde  zaman ve büyük maliyet avantajı sağlar. Uzay çatı sistemin boşluklu yapılardan oluşması sonucu elektrik, havalandırma kanalları, iklimleme, sıhhi tesisat klima,sistemleri gibi tesisatlar çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Elektrik çubuklarının bağlantıları kabloların içinden geçirilerek yapılabilmektedir. Güneş ışığı sağlanması uzay çatının aynı boşluklar üzerinde pencere öğeleri oluşturarak kolayca çözüme kavuşturulmaktadır.

– Uzay çatı sistemleri diğer konvansiyonel ve  klasik sistemlere nazaran yapısal olarak daha hafif ve rijittir.

– Uzay çatı sisteminin montaj ve imalat  süresi diğerlerine göre kısadır.

– Uzay çatı sistemi montaj alanında yerden tasarruf sağlar.

– Uzay çatı mimari olarak aklınıza gelebilecek bütün  geometrik şekillerin oluşturulmasına uygun sistemlerdir.

– Uzay çatı Prefabrik malzemeden imal edildiği için korozyona karşı bütün önlemler imalat aşamasında alınır.

– Uzay çatı Yapıda kullanılacak tesisat sistemine, elektrik ve aydınlatma gibi tesisat elemanları basitçe asılabilirler.

– Uzay çatı üç boyutlu (3D) sistemler olduğu için klasik sistemlere nazaran çok daha hafiftir.

– Uzay çatı hafif olduğu için nakliye ve taşıma alanlarında oldukça ekonomiktir.Uzay çatı yaz,kış her türlü mevsim koşullarına montaj yapılabilir.Civatalı sistemlerden oluştuğu için sökülmesi de yapılıp, başka yerlere montajı tekrar yapılabilir.

 

1.2.Uzay Çatı Sistem Yapımı imalatı ve kullanılan malzemeler

Uzay çatı sisteminin hesabında yükler düğüm noktasından aktarılmaktadır. Yalnızca eksenel yük alabilecek şekilde kesitler hazırlanmaktadır. Bundan dolayı da uzay çatının imalatı ile montajının ardından da kaplama, aksesuar bağlantısı kelepçeler yardımı ile bağlanmaktadır.

Uzay çatı sistemde statik hesaplama söz konusu olduğunda projenin yapılacağı ülke ve bölgenin şart ve koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Standart seçiminde ise yaygın kullanılan bir standart seçilmelidir. Böylelikle standart bütünlüğü meydana gelecektir. Uzay kafes sistemi, elemanlara gelecek olan kuvvetleri taşıyabilecek nitelikte olmalıdır. Her bir elemana gelmiş olan basınç ve çekme yüklerinden en fazla olan seçilir.

Uzay kafes sisteminde elemanın kapasitesi konik, cıvata çekme, kaynak, çekme taşıma, boru galvaniz deliğinin küçük olanı seçilir. Statik hesaplamalar yapılırken dış yüklerin toplamı ile mesnet reaksiyonların toplamı elde edilir. Uzay kafes sistemde statik hesaplamalarda sözleşme ve proje şartlarına bağlı olunur. Bunlar ise yük kriteri, servis yükleri, zati ağırlıklar,

 

 

 

Account details will be confirmed via email.

× WhatsApp + 90 532 704 72 70